Az ízületi porc

A porc egy érmentes szövet, ez alól kivételek a gége és orr, valamint nincsenek benne idegek. Lassú anyagcseréje van, a porchártya ereiből, a környező szövetekből vagy épp az ízületi porcok esetében a szinoviális folyadékból kapják a tápanyagokat. Korlátozottan képes csak regenerálódni, ill. alkalmazkodni a mechanikai változásokhoz. Erre az alkalmazkodási képtelenségre vezethető vissza, hogy a porc képtelen kijavítani saját magát mechanikai vagy egyéb sérülés után.

a porc felépítése

A cartilago articularis, vagyis az Ízületi porc

Az ízületeket borító porcfelszín embrionális fejlődésünk során a porc végein el nem csontosodó szövetekből alakul ki. Az ízületet alkotó ízesülő csontvégek felszíneit borítja és rendkívül fontos szerepet játszik az ízületek normál működésében. Az ízületi porcfelszín felelős az ízületre ható mechanikai erők szétoszlatásáért , az ízületi folyadék védi és táplálja az ízület belsejében lévő ízületi porcot, biztosítja a csontvégek egymáshoz képest történő elmozdulását.

A porcszövet 60-78 %-a víz, és ennek nagy részét a proteoglikán-aggregátumokat (ún. kefe alakú struktúrát) alkotó, hialuronsavhoz kapcsolófehérjével kötődő aggrekán egységekhez kapcsolódó kondroitin-szulfátot és keratán-szulfátot tartalmazó glükózaminoglikán- (GAG) láncok kötik meg.

A glükózaminoglikánok speciális cukor oldalláncok (poliszacharidok). Ismétlődő diszacharid egységekből épülnek fel, amelyek egyes hidroxilcsoportjait kénsav észteresíti. A szulfátcsoportok erős negatív töltést adnak a molekulának, ami vizet kötve gélt képez. Ez a hidratált, kocsonyás anyag adja az extracelluláris mátrix alapállományát. A glükózaminoglikánok általában fehérjékhez kötve hatalmas makromolekuláris komplexeket, proteoglikánokat alkotnak.Főként ez biztosítja a porcszövet összenyomással szembeni ellenálló képességét. Alacsonyabb szénhidráttartalom alacsonyabb víztartalmat, ezáltal puhább, kevésbé ellenálló ízületi porcot eredményez.

Az ízületi porc szövettanilag négy zónára oszlik:

- Felszíni zóna: A porcfelszínnel párhuzamosan futó kollagénrostok adják a nyíróerőkkel szemben mutatott ellenállását. A sejtek laposak, összenyomottak.

- Középső zóna: Gömb alakú porcsejteket tartalmaz, nagy mennyiségben tartalmaz nagyméretű proteoglikán (proteoglycan) molekulákat.

- Mély zóna: Az ízületi porcszövet legvastagabb rétege, a rá ható mechanikai erők elosztásában vesz részt és ellenáll az összenyomó erőknek, a kollagénrostok az ízfelszínre merőlegesen futnak.

- Meszesedett zóna: A legmélyebb porcréteg, elválasztja az ízületi porcot az alatta fekvő csonttól, ugyanakkor erős kapcsolatot is biztosít a csont és a porcréteg között. Az ízületi porcnak nincs porchártyája, az ízületi folyadékkal maga az üvegporc érintkezik. A porchártya hiánya miatt az ízületi porc megújulására csekély az esély. Az ízületi porcban sincsenek erek és idegek, a fájdalomérzet az ízületi porc alatti csontszövetben keletkezik.

Porcerősítő étrendkiegészítők rendelése

DR. HerzGlükozamin-Kondroitin-sz ulfát+MSM 60db

DR. Herz Glükozamin-Kondroitin-szulfát+MSM 60db

Javasolt ízületi betegség, vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc, valamint ízületi rendellenességek esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére.

Ár: 3295 Ft
Megnézem

Vitaking Joint Formula60db

Vitaking Joint Formula 60db

Glükozamint, kondroitint és MSM-et tartalmazó készítmény csipkebogyóval kiegészítve.

Ár: 3790 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Porc JointHyaluron tabletta 60db

Dr. Chen Porc Joint Hyaluron tabletta 60db

Természetes hialuronsavval és az ízületek számára hasznos összetevőkkel.

Ár: 4795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!