A porcokról

Sajnos manapság elég sok embernek van problémája a porcaival, így porcerősítő készítményekre van szüksége. Azonban a piacon rengeteg márka közül választhatunk, de nem mindegyik készítmény hatásos. Fontos, hogy először megismerjük magának a porcnak a felépítését, hiszen ez megkönnyítheti a döntésünket.

a porcok működése

A porc biokémiája

Az emberi porcban mindösszesen 1-2%-ban találunk porcsejteket, az össztérfogat nagy részét ugyanis a sejt-közötti állomány teszi ki, mely kollagénből és proteoglikánból épül fel. A porcban a kollagének közül jórészt a II-es típusúból találunk, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén is jelen van, valamint a IV-es és a VI-os is. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben. A kollagén egyébként a porcok legfontosabb alkotóeleme, hiszen 67%-át alkotja ezeknek a részeknek, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A kollagén biztosítja a porcok rugalmasságát. Egyébként maga a kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, ami megköti a vizet így biztosítva a porcok vízháztartását. Tehát elmondhatjuk, hogy nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában. 

A proteoglikánok képezik a második legnagyobb részét a porcoknak. Ez egy fehérjecsalád, melynek jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok kapcsolódnak. A molekula térben kefe alakú struktúrát vesz. A porcerősítők sokszor olyan anyagokat tartalmaznak, melyből a szervezet proteoglikánokat állít elő (pl. chondroitin szulfátot és glükozamint).

A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porcvédőkben. Sok gyógyszer azonban ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése. A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminogliákanok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban mint táplálékkiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-6% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

A készítmény hatóanyagi közül a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkentéséhez.

Ár: 4890 Ft
5190 Ft
Megnézem

DR. HerzGlükozamin-Kondroitin-sz ulfát+MSM 60db

-12% DR. Herz Glükozamin-Kondroitin-szulfát+MSM 60db

Javasolt ízületi betegség, vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc, valamint ízületi rendellenességek esetén a különleg

Ár: 2995 Ft
3390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!