A porcokról

Sajnos manapság elég sok embernek van problémája a porcaival, így porcerősítő készítményekre van szüksége. Azonban a piacon rengeteg márka közül választhatunk, de nem mindegyik készítmény hatásos. Fontos, hogy először megismerjük magának a porcnak a felépítését, hiszen ez megkönnyítheti a döntésünket.

a porcok működése

A porc biokémiája

Az emberi porcban mindösszesen 1-2%-ban találunk porcsejteket, az össztérfogat nagy részét ugyanis a sejt-közötti állomány teszi ki, mely kollagénből és proteoglikánból épül fel. A porcban a kollagének közül jórészt a II-es típusúból találunk, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén is jelen van, valamint a IV-es és a VI-os is. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben. A kollagén egyébként a porcok legfontosabb alkotóeleme, hiszen 67%-át alkotja ezeknek a részeknek, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A kollagén biztosítja a porcok rugalmasságát. Egyébként maga a kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, ami megköti a vizet így biztosítva a porcok vízháztartását. Tehát elmondhatjuk, hogy nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában. 

A proteoglikánok képezik a második legnagyobb részét a porcoknak. Ez egy fehérjecsalád, melynek jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok kapcsolódnak. A molekula térben kefe alakú struktúrát vesz. A porcerősítők sokszor olyan anyagokat tartalmaznak, melyből a szervezet proteoglikánokat állít elő (pl. chondroitin szulfátot és glükozamint).

A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porcvédőkben. Sok gyógyszer azonban ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése. A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminogliákanok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban mint táplálékkiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem

DR. HerzGlükozamin-Kondroitin-sz ulfát+MSM 60db

-12% DR. Herz Glükozamin-Kondroitin-szulfát+MSM 60db

Javasolt ízületi betegség, vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc, valamint ízületi rendellenességek esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére.

Ár: 2995 Ft
3390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!