A glükozamin feladata

A glükozamin egy olyan szénhidrát, melynek molekulájában jelen van a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén, mellette pedig nitrogént is találunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódott molekula) glükozamin.

A glükozamin egy természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az új-zélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13%-a glükozamin.

Glükózamin

Mi a glükozamin feladata?

A glükozamin segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését is. A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin. A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a térhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozaminnak azonban nemcsak statikai- az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító- szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik.

A különböző ízületi károsodások, porcokat érintő sérülések vagy fokozott terhelés a glükózamin-szükséglet növekedését okozzák, így annak pótlására már fiatalon is lehet szükség. 

A porcerősítő glükozamin nélkülözhetetlen:

- idős embereknél, akiknél már a mozgás problémát jelenthet
- porckopás, porckorongsérv esetén
- sportsérülések, sportbetegségek esetén
- túlsúlyos egyéneknél, akik jelentősen megterhelik ízületeiket
- prevenció céljából, aktív sportolóknak
- megterhelő fizikai munkát végző egyéneknél

A porcerősítő glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, hatékonyan segítheti a porcok regenerálódását, illetve képes megakadályozni a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy "kenést" biztosít számukra.

A glükozamin jótékony hatásának köszönhetően az ízületi nedv termelése normalizálódik, a kötőszövetek rugalmassága javul. A külső forrásból bevitt glükozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, ezáltal lassítja, illetve megszünteti a porckopásos, valamint az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik.

Porcerősítő étrendkiegészítők rendelése

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem

DR. HerzGlükozamin-Kondroitin-sz ulfát+MSM 60db

-12% DR. Herz Glükozamin-Kondroitin-szulfát+MSM 60db

Javasolt ízületi betegség, vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc, valamint ízületi rendellenességek esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére.

Ár: 2995 Ft
3390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!