A glükozamin feladata

A glükozamin egy olyan szénhidrát, melynek molekulájában jelen van a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén, mellette pedig nitrogént is találunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódott molekula) glükozamin.

A glükozamin egy természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az új-zélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13%-a glükozamin.

Glükózamin

Mi a glükozamin feladata?

A glükozamin segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését is. A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin. A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a térhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozaminnak azonban nemcsak statikai- az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító- szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik.

A különböző ízületi károsodások, porcokat érintő sérülések vagy fokozott terhelés a glükózamin-szükséglet növekedését okozzák, így annak pótlására már fiatalon is lehet szükség. 

A porcerősítő glükozamin nélkülözhetetlen:

- idős embereknél, akiknél már a mozgás problémát jelenthet
- porckopás, porckorongsérv esetén
- sportsérülések, sportbetegségek esetén
- túlsúlyos egyéneknél, akik jelentősen megterhelik ízületeiket
- prevenció céljából, aktív sportolóknak
- megterhelő fizikai munkát végző egyéneknél

A porcerősítő glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, hatékonyan segítheti a porcok regenerálódását, illetve képes megakadályozni a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy "kenést" biztosít számukra.

A glükozamin jótékony hatásának köszönhetően az ízületi nedv termelése normalizálódik, a kötőszövetek rugalmassága javul. A külső forrásból bevitt glükozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, ezáltal lassítja, illetve megszünteti a porckopásos, valamint az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik.

Porcerősítő étrendkiegészítők rendelése

DR. HerzGlükozamin-Kondroitin-sz ulfát+MSM 60db

DR. Herz Glükozamin-Kondroitin-szulfát+MSM 60db

Javasolt ízületi betegség, vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc, valamint ízületi rendellenességek esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére.

Ár: 3295 Ft
Megnézem

Vitaking Joint Formula60db

Vitaking Joint Formula 60db

Glükozamint, kondroitint és MSM-et tartalmazó készítmény csipkebogyóval kiegészítve.

Ár: 3790 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Porc JointHyaluron tabletta 60db

-15% Dr. Chen Porc Joint Hyaluron tabletta 60db

Természetes hialuronsavval és az ízületek számára hasznos összetevőkkel.

Ár: 4075 Ft
4795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!